top of page

De vrouw die zich verslikte in haar ondergoed
(en andere onwaarschijnlijkheden)

Greet Jacobs - De vrouw die zich verslikte in haar ondergoed - Salomé Mooij

Een speelse uitnodiging om samen te kijken

naar hoe wij kijken.

Ik zie… een huis met een gat in de vloer en een waslijn.

Wie woont er in dat gat?

Ik zie een trap met een deur.

Wat zit daarachter?

Ik zie een propje plakband met een touwtje aan.

Wat is dit?

Een wolk?

Een verfrommelde vlag?

Een verloren poedel?

 

Een verzameling van gevonden voorwerpen ontmoet een verzameling van absurde verhalen.

Greet Jacobs en Salomé Mooij zochten allerlei vergeten spullen bij elkaar en bouwden er landschappen mee.

Deze werden getoond aan kinderen over heel Vlaanderen en zij probeerden de wereldjes te benoemen en er verhalen bij te verzinnen. De opgenomen stemmen versmolten tot een compositie die niemand onberoerd laat.

 

Begeleid door het koor van kinderstemmen gaan we op ontdekking langs miniatuurwereldjes en ruimtes waarin niets is wat het lijkt. Het is een reis doorheen het hoofd van kinderen, doorheen hun verhalen en twijfels.

Een poëtische en beeldende voorstelling die zichzelf als een compositie ziet. Een compositie over durven kijken en verbeelden zonder juist of fout.

 

Greet Jacobs en Salomé Mooij vinden elkaar in hun fascinatie voor een beeldend universum waarin bricolage, speelsheid en poëzie hand in hand gaan. Bij het maken van deze voorstelling vertrokken ze vanuit een

gezamenlijke goesting om mensen opnieuw te ‘leren’ kijken en verbeelden. Hierbij lieten ze beeldende kunst en theater moeiteloos in elkaar schuiven.

Het is een poëtisch speelse partituur die steeds verrast en menigmaal ontroert. DE MAAN zorgt met dit theater met dingen voor een heerlijke reis in het hoofd van de kinderen, van elke toeschouwer. Zo’n eigen uurtje is in deze tijden meer dan welkom! (Tuur Devens – Theaterkrant)

 

‘DE VROUW DIE ZICH VERSLIKTE IN HAAR ONDERGOED (en andere onwaarschijnlijkheden)’ kaapte de Boze Wolf-prijs 2023 weg voor 'Beste Voorstelling' en werd daarmee uitgeroepen tot meest indrukwekkende

voorstelling van het afgelopen jaar in het Belgische-theater-der-dingen-landschap. Uit het juryrapport: 'Een eenvoudig ogend maar geraffineerd spel, een fantastische compositie van klanken en kindercommentaren, van stemmen en handelingen in een ‘Wunderkammer’ die leeft en speelt.'

 

Bekijk de trailer op: https://vimeo.com/693010001

 

Deze voorstelling is een speelse uitnodiging om samen te kijken naar hoe wij kijken.

 

Van en met: Greet Jacobs & Salomé Mooij

Scenografie: Greet Jacobs, Salomé Mooij, Katinka Heremans & Paul Contryn

Muziek: Benjamin Boutreur & Jonas Van den Bossche

Eindregie: Simon D'Huyvetter

Productie: DE MAAN (www.demaan.be)

bottom of page